Tira Comfort
80% bawełna, 20% poliester, 195 g/m2
Tron Lite
40% bawełna, 60% poliester, 200 g/m2
TIRA®
48% bawełna, 52% poliester, 170 g/m2
Master Cotton Lite
100 % bawełna, 200 g/m2
Elastan
35% bawełna, 65% poliester, 210 g/m2
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
Odzież robocza pracowników branży spożywczej i gastronomicznej powinna być zgodna z zasadami zarządzania ryzykiem w zakresie bezpieczeństwa żywności, zapewniać ochronę produktu przed zanieczyszczeniami wynikającymi przez kontakt z pracownikiem.
Do produkcji przemysłowej odzieży roboczej należy stosować nowoczesne tkaniny o zrównoważonym stosunku zwiększonych cech higienicznych, ergonomicznych i użytkowych, takich jak:
- komfort dotykowy
- wygoda w noszeniu
- higroskopijność i oddychalność
- hipoalergiczne i przyjazne dla środowiska
- wysokie właściwości fizyczne i mechaniczne (wytrzymałość, odporność na zużycie)
- odporność na częste mycie, dezynfekcję, suszeniе
- stabilność wymiarowa i schludny wygląd przez cały okres użytkowania
Do szycia odzieży roboczej wybiera się tkaninа zgodnie ze specyfiką wykonywanej pracy.
Zalecenia dotyczące doboru tkanin firmy STG
Tkaniny grupy OPZZ
Tira (lekka tkanina mieszana o podwyższonej zawartości bawełny):
- forma pracowników zakładów produkcyjnych i przedprodukcyjnych
- mundury pracowników laboratorium w zakładach produkcyjnych
Elastan cotton (lekka naturalna tkanina ze splotem skośnym):
- mundury pracowników gorących hal
- fartuchy produkcyjne
- kombinezony robocze kucharzy, cukierników, piekarzy
Elastan (lekka tkanina mieszana z gęstym splotem skośnym i ochroną mu):
- mundury kelnerów, barmanów
- lekkie fartuchy produkcyjne
- jednolite zestawy specjalistów naukowych i inżynieryjnych
- formularz operatorów urządzeń do napełniania
- odzież pracowników utrzymania ruchu
Tkaniny podszewkowe
Comfort Light (tkanina mieszana z płótnem):
- podszewka pod wszystkie rodzaje odzieży roboczej
Tkaniny są stosowane do szycia odzieży firmowej, mundurowej i produkcyjnej dla przedsiębiorstw przemysłu spożywczego, a takoż hotelarstwa i restauracji:
- kurtki, koszule, bluzki, Polo, tuniki, spodnie
- szlafroki
- pajacyki
- garnitury produkcyjne
- fartuchy
- nakrycia głowy (czapki kucharskie, czapki, chusty)
- odzież ocieplana (praca z mrożonkami w chłodniach i zamrażarkach)